Geniet van 25% korting op producten vanaf 50 ml.

0
blog

Vanaf welke leeftijd mag ik onder de zonnebank?

By 7 juli 2020juli 30th, 2021No Comments

Jongeren, en zeker meiden, zijn steeds vaker en op jongere leeftijd bezig met hoe ze eruit zien. Ze vinden het belangrijk om er goed uit te zien en niet onder te hoeven doen voor hun leeftijdsgenoten. Dat betekent dat ze make-up dragen, gelnagels laten plaatsen, maar ook op zoek gaan naar manieren om een bruinere huid te krijgen. Dit is namelijk vandaag de dag één van de belangrijkste schoonheidsidealen. Maar kunnen deze jongeren, in hun zoektocht naar een bruine huid, zomaar een bezoek brengen aan de zonnebank? In dit nieuwe blogartikel gaat House of Tan aan de slag met de volgende vraag: Vanaf welke leeftijd mag een jongere, legaal, onder de zonnebank?

UV-straling

Typerend voor een zonnebank is natuurlijk de UV-straling. Deze zorgt ervoor dat onze huid bruiner wordt wanneer we onder de zonnebank gaan of in de zon liggen. Maar deze stralen hebben ook een negatieve invloed op onze huid. Bij langdurige blootstelling kunnen ze, zonder gebruik van een zonnebankcrème, leiden tot de beschadiging van de cellen en de ontwikkeling van huidkanker. Dat wenst natuurlijk niemand zichzelf toe, maar bij kinderen en jongeren is het belangrijk om extra waakzaam te zijn.

Huidspecialisten hebben vastgesteld dat de menselijke huid tot de 18e levensjaar nog vol in ontwikkeling is en dat de kans daarom voor deze jongeren groter is op huidschade dat het risico op huidkanker op een latere leeftijd vergroot. Daarom heeft de Nederlandse overheid beslist om de minimumleeftijd voor een zonnebankbezoek op 18 jaar te leggen.

Buiten spelen

Nog een argument voor de leeftijdsgrens voor zonnebanken is dat ouderen vaak een hele dag op kantoor werken en pas buiten komen wanneer de sterkte van de UV-stralen al sterk is afgenomen. Maar dat is niet het geval bij kinderen. Zij spelen vaak een hele dag buiten, waardoor ze massaal worden blootgesteld aan UV-straling. Op zich is dat geen probleem. De hoeveelheid straling is, bij gebruik van een beschermende crème, niet schadelijk. Maar als deze jongeren dan ‘s avonds ook nog eens beslissen om een bezoek te brengen aan de zonnebank, kan dit wel schadelijk zijn. Ga daarom voorzichtig met je huid om en respecteer de minimumleeftijd voor het gebruik van de zonnebank.

Controle

Helaas verloopt deze leeftijdscontrole heel moeilijk. Wanneer jongeren voor de eerste keer naar de zonnebank gaan, moeten zij een formulier met hun leeftijd invullen. Maar de leeftijd controleren, kunnen de uitbaters van de zonnebank niet. Ze hebben namelijk niet het recht om naar de identiteitskaart van de persoon te vragen. Jongeren kunnen dus zeggen wat ze willen.

Aftertan

Ga je als jongere naar de zonnebank of heb je een hele dag in de stralende zon gezeten en ben je totaal verbrand thuis gekomen? Dan raden wij je goede nazorg aan. Gebruik een aftertan. Deze is niet zo effectief als een zonnebankcreme, maar helpt je huid wel te kalmeren. Door deze te gebruiken, kan je de schade, opgelopen via de UV-stralen, beperken. Maar nog belangrijker, denk eraan dat de overheid de minimumleeftijd voor de zonnebank niet zomaar heeft vastgelegd. De overheid wil je beschermen. Nu, maar ook later.