In een vorig artikel gaven we jou al enkele tips voor als je de eerste keer onder de zonnebank gaat. In dat geval is het belangrijk om je ongetrainde huid te beschermen. Maar wat dan als je een baby draagt? Mag je onder de zonnebank als je zwanger bent en is het schadelijk voor dat kleine wezentje dat in je buik groeit? We vertellen het jou in dit blogartikel.
UV-straling
Wanneer je onder de zonnebank ligt, word je blootgesteld aan UV-straling. Echter is deze straling niet rechtstreeks schadelijk voor je baby. Als je jezelf niet voldoende beschermt tegen deze stralen, kunnen deze wel indirect een invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Je huid kan namelijk verbranden door deze stralen, wat tot schade kan leiden, niet alleen voor jou, maar ook voor je kind. Daarom raden we je aan om je goed in te smeren met een zonnebankcrème en je buik te bedekken met een handdoek.
Hoge temperatuur
Wat wel schadelijk is voor je kind, is de hoge temperatuur onder de zonnebank. Deze zorgt namelijk voor de uitdroging van je huid, waardoor de bloedtoevoer naar je baby afneemt en je kind dus minder zuurstof krijgt. Daarnaast trekt deze temperatuurstijging zich ook door naar je baarmoeder. Dit kan nare gevolgen hebben voor je kind, zoals een vroeggeboorte, afwijkingen of zelfs een miskraam.
Zwangerschapsstadium
Zwanger onder de zonnebank kan dus wel, maar lijkt ons niet altijd verstandig. Het is vooral belangrijk om te kijken hoe lang je al zwanger bent. Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap is je baby helemaal nog niet ontwikkeld, wat het extra kwetsbaar maakt voor deze temperatuurschommelingen. Tijdens het tweede en derde trimester is de kans op schade al een stuk kleiner. Natuurlijk blijft hierbij wel één voorwaarde gelden: Verzorg je huid voldoende wanneer je onder de zonnebank ligt.
Licht
Ten slotte is er nog het fenomeen ‘licht’. Vanaf de zevende maand van je zwangerschap kan het kind licht waarnemen. Wanneer je onder de zonnebank ligt, lijkt het voor het kind alsof het gedurende 15 minuten in de spotlights wordt geplaatst. De blootstelling aan licht is enorm. Toch is de wetenschap er nog niet over uit of dit een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling. Daarom raden we je bij House of Tan aan om altijd je buik af te dekken. Je hebt dan wel geen bruine buik, maar je krijgt er iets moois voor in de plaats.
Voorkomen is beter dan genezen
Wat is nu schadelijk voor je kind en wat niet? Helaas is dat niet altijd duidelijk. Wetenschappers zijn tot op vandaag nog steeds op zoek naar de invloed van UV-straling op een zwangerschap. Omdat het allemaal zo onzeker is, geven we je één raad: voorkomen is beter dan genezen. 9 maanden zonder een bruin kleurtje, moet wel lukken, toch? Na die 9 maanden kan je weer volop genieten van een bruine huid, met je kind in je armen.